Krijgen steeds meer mensen hooikoorts?
Krijgen steeds meer mensen hooikoorts?
Last hebben van hooikoorts is voor niemand een pretje. De aandoening, ook wel allergische rinitis of stuifmeelallergie, zorgt er jaarlijks voor dat duizenden mensen het lente- en zomerseizoen niezend, snuitend en kuchend doorbrengen. Blijft het bij deze twee klachten, dan mogen zij van geluk spreken: voor veel anderen kan een hooikoorts allergie het dagelijks leven namelijk flink belemmeren door meerdere symptomen. Bij de meesten gaan de klachten namelijk zo ver als jeukende, tranende ogen, benauwdheid, een moe gevoel en keelklachten. En dat soms allemaal tegelijk!
Geen wonder dus dat het hebben van de allergie aanvoelt alsof je een griepje te pakken hebt. Maar is dit ook werkelijk mogelijk? Kun je daadwerkelijk ziek worden van hooikoorts? Dat lees je in dit artikel.
Hooikoorts veroorzaakt irritatie en ontsteking van de slijmvliezen in de neus, keel en ogen als reactie op iets wat ons immuunsysteem activeert. In het geval van hooikoorts is dat een reactie op pollen – ook wel stuifmeel – zoals boompollen, graspollen en het stuifmeel van andere bloeiende planten.
Als we ergens allergisch voor zijn, maakt ons lichaam van nature chemicaliën (histamines) aan als beschermingsreactie. Histamines veroorzaken de verschillende hooikoorts symptomen. Daar komen hooikoortsmiddelen met ‘antihistaminica’ dus vandaan. Ieder mens en ieder lichaam is verschillend, dus het effect van deze histamines kan per persoon ook in hevigheid van de symptomen verschillen. Met eindeloos veel soorten bomen, planten en gewassen, is daarnaast ook niet iedereen allergisch voor hetzelfde soort(en) stuifmeel.
Sommige mensen zijn simpelweg gevoeliger voor dit soort allergische reacties dan anderen. Dit kan te maken hebben met levensstijl, maar ook met genetische aanleg.
Hoewel het hebben van hooikoorts in het verleden vaak werd afgedaan als een ‘zomergriep’ of een ouderwetse verkoudheid, lijkt er nu meer begrip te zijn voor hooikoortspatiënten. Vandaag de dag weten we gelukkig meer dan ooit over de allergie én wat we aan die vervelende symptomen kunnen doen, om nog maar te zwijgen van speciale behandelingen zoals immunotherapie. Aanstelleritis is het dus zeker niet.
Last hebben van hooikoorts is biologisch misschien niet hetzelfde als besmet zijn met het Influenzavirus, toch kan de allergie ook aanvoelen als ‘ziek’ zijn. Hoe dat komt? De constante vrijlating van histamine om pollen in het lichaam tegen te gaan, kost ons lichaam veel energie: vandaar dat hooikoorts vaak dat vermoeide gevoel met zich meebrengt. Ons afweersysteem is in zo’n situatie namelijk constant bezig om het lichaam hiertegen te beschermen.
Daarnaast lijdt je slaapkwaliteit vaak ook onder de allergie: ‘s nachts wakker zijn door eindeloze hoest- of niesbuien komt ver uit de buurt van een onverstoorde nachtrust. Maar tekenen van écht ‘ziek’ zijn, zoals het hebben van verhoging of koorts, past niet in het straatje van een hooikoortsallergie. Een koortsachtig gevoel hebben als gevolg van de combinatie van symptomen; dat kan dan weer wel.
Veel vervelende hooikoortsklachten zoals een loopneus of een verstopte neus zijn te verhelpen, of in ieder geval tijdelijk te verlichten. Ondanks dit kan de allergie toch aanvoelen als ziek zijn door het harde werk dat ons immuunsysteem verricht tijdens het afweren tegen die rondvliegende pollen in de lucht. Je ziek voelen door hooikoorts kan dus zeker, maar er is geen bewijs dat je door een hooikoortsallergie werkelijk de griep kunt krijgen.
Of je last krijgt van hooikoorts, hangt sterk samen met de weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is om naar buiten te gaan als hooikoortspatiënt? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.